Prestationsångest av att ammaVarje kväll tänker jag samma tanke innan kvällsrutiner & nattning av min minsta drar igång ”Inatt kanske det fungerar bättre, om inte så slutar jag.” Att amma dagtid är inga problem, att amma nattetid ger mig istället sån sjuk ångest & stress. Han blir aldrig nöjd & jag får aldrig sova. Kan min bröstmjölks kvalitet skifta mellan dag & natt? Kan den vara ”dålig” nattetid & bra på dagen? Det låter galet om fallet skulle vara så men tanken har slagit mig eftersom han inte blir nöjd & vill helst amma nonstopp hela nätterna. Någon sa till mig att de gör sina inställningar & det är nattetid som de kan stimulera mjölkproduktionen, varför just nattetid? Kom igen jag behöver sömn för att vara en bra mamma. Jag orkar inte gråta om nätterna utav sömnbrist mer, den är redan brutal som den är efter denna sömnlösa graviditet. Ger jag ersättning är han nöjd, ammar jag blir han aldrig nöjd så länge det är natt..? Så många frågor men inga svar.

När jag ammade Wiggo var nätterna inte så story problem. Jag tog igen sömn när han vilade på dagen. Men nu är det annorlunda då Wiggo inte vilar längre får inte jag någon vila på dagen heller alltså blir mina dagar extremt långa om jag varken får sova nattetid eller vila på dagen. Efter gårdagens natt ställde ja mig verkligen frågan ”Är det värt det”? Ska ja ge upp amningen, ska jag härda ut? Man får superkrafter som mamma det vet jag men hur länge klarar man det utan sömn? Nu vet jag att vissa av er kommer lämna kommentarer som ”Åhh håll ut det blir bättre!” Precis som att vissa som läser detta kommer lämna kommentaren ”det är inte värt det, tänk på dig själv. Amningen ska inte få dig att må dåligt. Ersättning är minst lika bra!” I know!! Jag vet att det blir bättre, ju äldre han blir. Jag vet att amningen inte ska ge mig ångest & att jag måste känna mig bekväm & må bra & jag vet att det absolut inte är något fel med att ge ersättning.

Jag är så kluven, splittrad i detta val mellan att härds ut eller att ge upp. Prestationsångesten över amningen, prestationsångesten över det perfekta supermammaidealet tar över, vem är jag ens? Hur jag än gör kommer jag ge mig själv mer ångest..

 xoxoEllen

Gillar

Kommentarer

amanddafelicia
amanddafelicia,
Kan du inte ge ersättning efter amningen på nätterna då? Mjölkens kvalite kan ju faktiskt skifta på dagarna, vad jag har hört så är Den lite mer gräddig på eftermiddagarna/kvällarna och mer mättande för då har barnet ammat en del men jag vet inte Alls om det stämmer!
jag fick råd av BVC att amma först och efteråt ge ersättning men att ha amningen som första tjing liksom och erbjuda flaska efteråt och då handlade det om 40-60ml, jag Pumpade en del på kvällarna med för att få igång produktionen på kvällarna också och ge det istället för ersättning vissa gånger, hoppas du kommer fram till något som passar både dig och Wille ❤️
nouw.com/amanddafelicia
eschutz
eschutz,
Tack för dina tips! Får väl ta fram pumpen till kvällen helt enkelt. Har gett honom ersättning inatt efter att vi ammade första gången o sen sov han ”resten av natten” dvs från 02-05:30 ! De tar väl sin lilla tid innan vi kommer in i allt med rutiner osv
nouw.com/eschutz
Matilda
,
Delamma? Ge ersättning på natten. Så får han ändå de viktiga antikropparna från dig och du för förhoppningsvis lite sömn.
Finns det någon som kan avlasta dig ett par timmar på kvällen så du kan gå och lägga dig en stund? Har själv en 4v hemma och min man tar bebisen mellan 18.30-22.30 varje kväll så jag får sova ostört ett par timmar innan natten (pumpar ut mjölk som mannen kan mata med under de timmarna).
eschutz
eschutz,
Skulle jag gå o lägga mig då missar jag all den lilla tid jag kan få med min sambo.. men han avlastar ju såklart när han kommer hem men då är det ju en hel del annat som ska hinnas med, dusch, matlagning, nattning av tvååringen osv..vi lägger oss alltid senast kl 21 för att få nån timmas sömn. Wille brukar sova 21-00 typ så dom timmarna är de ja får sova i regel.
nouw.com/eschutz
Lina
,
Det stämmer att mjölkproduktionen stimuleras på natten och därför ammar bebisen mer då. Varför? Ja vem vet.. Försök att amma mer på eftermiddag/kväll då mjölken är lite fetare så att han är mätt till läggdags.
Det brukar bli mkt bättre när mjölkproduktionen stabiliserats vilket är vid ca 3 månaders ålder. Självklart kan du ge ersättning också, det är ingen prestige i att amma. Erbjud isf amning först och ersättning efteråt om han inte är mätt. Tänk dock på att det KAN bli ”jobbigare” att gå över till helamning om du skulle vilja det eftersom han då måste stimulera ännu mer så att du producerar tillräckligt med mjölk för att han ska bli mätt. Om du bara ammar ställs produktionen in mer rätt från början vilket gör att det går fortare om du förstår hur jag menar.
Saynomore
Saynomore,
Åh förstår din trötthet! 😔 Amningen är så mycket mer än bara mat för en liten bebis, den släcker törst, den ger trygghet, närhet och tröst så försök att tänka att amningen inte bara är för att han vill ligga och äta. 💜
Det är vanligt att dem vill ligga och snutta hela nätterna, drt har inget med mjölken göra.
Kan du slå på tv:n så din store kan kolla på den medan du halvslumrar bredvid? Kan du få avlastning så du kan sova med den lille nån timme? Sömn är så viktig, man blir knäpp utan så förstår ditt dilemma.
Kan du tänka dig att fokusera på sömnen som är så viktig och ha tid med sambon när allt lugnat sig lite?
Ersättning är ju inte ett helt säkert kort för att få sova hela tiden vad jag förstått det som, kanske funkar det nu. Den måste ju ändå blandas, tänker lite att om du liggammar så blir sömnen ändå bättre än att du måste gå upp?
Det tar ju 8-12 veckor innan amningen är etablerad, får du lite mer kraft om tänker på att snart kommer bli lättare? Amningen ger dessutom hormoner som gör att du blir piggare.
Du kan alltid gå med i Amningshjälpens sida på Facebook, så kan du få tips om du vill och inte minst läsa att det är andra som är i precis samma situation och det kan ibland vara en tröst att veta att man inte är ensam om att kämpa. 💜
Du är en supermamma för du tar ju hand om ditt barn, oavsett vad. 💜
nouw.com/saynomore