Kalljästa kanelbullar

Igår bakade vi (läs jag) bullar. Wiggo skulle bara smaka absolut inte hjälpa till inte mer än att han prompt skulle bära jästen & hälla ”möl” dvs mjöl. Hur som haver bullarna blev faaaaantastiska, så goda att jag åt bullar hela dagen. Haha. Här har ni receptet så ut i köket & baka med er!

Kalljästa kanelbullar

50g jäst
3dl mjölk
2 dl vatten
1 krm salt
1 dl strösocker
150g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 15-16dl vetemjöl
Kanel/kardemumma/vanilj (valfritt)

Fyllning
Ca 200g smör
Socker
Kanel
Mjöl


Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk & vatten. Värm inte vätskan den ska vara kall! Rör om tills jästen löst upp sig.
Tillsätt ägg, smör, socker & hälften av mjölet. Arbeta ihop använd med fördel en bakmaskin. Smält inte smöret !!
Tillsätt resten av mjölet men ta lite åt gången och spara lite till utbak.

När du fått ihop en bra deg som inte klibbar är det dags att baka ut bullarna. Rör först ihop fyllningen. Mitt tips är att ha lite mjöl i fyllningen då blir den fastare & stannar kvar i själva bullen !

Tips nr 2 är att vika under änden på bullen när du rullat ihop & skärt i bitar. Dvs om du gör såna klassiska bullar som jag. Då håller bullarna sin runda form bättre.

Låt sedan bullarna jäsa i 1,5-2h innan du penslar med ägg & strör över strösocker. Dessa bullar kräver alltså bara en jäsningstid, blir mycket godare, fluffigare och håller sig i flera dagar. Det är fördelen med att göra kalljästa, ha kall degvätska & inte smälta smöret. Smält smör ökar degvätskan & då måste du ta i mer mjöl vilket ger torrare och kompaktare bullar!

 xoxoEllen

Gillar

Kommentarer

aaphoto
aaphoto,
Mums 😍🙈
nouw.com/aaphoto