Fyllda gifflar - bästa picknick melliset

Idag har jag bakat gifflar för sommarens utflykter. Om dom ens hinner hamna i frysen innan vi ätit upp dem återstår att se. Perfekta för mellis & till picknick! Wille har ätit tre stycken idag & hade kunnat äta ännu fler .

Jag la upp en bild på instastory & fick direkt frågan om recept så jag måste ju dela med mig! Jag bakar alltid allt vetebröd kalljäst & med manitoba cream mjöl för att det blir sån enormt stor skillnad mot att ha varm degvätska, två jäsningar & använda vanligt vetemjöl.

Du behöver :

1 paket jäst
4 dl mjölk
50 gram rumstempererat smör
1tsk salt
Ca 9-10 dl mjöl (gärna manitoba cream mjöl)

Fyllning
Strimlad skinka & riven ost

Topping
Uppvispat ägg
Flingsalt
Valfria fröer

Gör så här:
Smula jästen i en bunke
Tillsätt mjölken (OBS kall!)
Tillsätt salt & rör om tills jästen löst sig.
Ta i ungefär hälften av mjölet & arbeta ihop.
Tillsätt smör & hälften av de resterande mjölet.
Arbeta ihop, använd gärna assistent. Ta sedan i lite i taget av det resterande mjölet rulla degen känns perfekt! Lite klibbig men det ska inte fastna på fingrarna.

Dela degen i fyra lika delar.
Ta varje del & kavla ut som en rund pizza. Skär u lagom slices. Tänk på att de färdiga gifflarna ska jäsa i ca 1,5-2h så dem kommer öka bra i storlek.
Exakt hur många du får beror på hur stora du vill ha dem. Ja valde en lite mindre storlek för att ha dem anpassade för mina barn & jag fick totalt ut 30 gifflar.

Ta lite ost & skinka eller vad du nu väljer att fylla dina gifflar med. Rulla ihop till gifflar & se till att fyllningen inte åker ut.
Lägg på plåt & låt jäsa under bakduk i minst 1,5h.
Pensla med uppvispat ägg, toppa med flingsalt & fröer.

Gräddas mitt i ugnen 175 grader tills dem fått en gyllenbrun färg. Låt svalna!

 xoxoEllen

Gillar

Kommentarer