En trygg kaninunge

Jag är så otroligt lättad! Ni som följt med ett tag vet hur vi (läs jag) haft det med jobbiga lämningar på dagis. Det har ju alltid varit jag som lämnat Wiggo på dagis eftersom Viktor börjar så tidigt. Även när jag jobbade hade vi jobbiga lämningar & han skrek & grät nästan varje gång. Det blev inte bättre när jag gick hem innan Willes ankomst eller nu när Wille är född & Wiggo vet att jag åker hem. Han har varit så så ledsen vilket har gjort att mitt hjärta gått i tusen bitar.

MEN för ett tag sedan hade vi en diskussion Wiggo & jag, där han berättade för mig varför han vart ledsen (läs om det här ). Sedan dess har lämningarna gått bättre & bättre. Nu är han peppad att åka till dagis, han pratar om vad han ska göra & vill knappt följa med mig hem när jag kommer för att hämta honom efter fem timmar. Jag tror att det gjorde honom lugnare & trygg när han förklarade varför han blev ledsen & jag accepterade det men också förklarade att mamma alltid kommer tillbaka. Sen väger nog mycket in i att han nu ingår i en liten grupp som alltid har samma fröken med sig & får även vara med dom större barnen. Han känner sig trygg & stor. Min lilla trygga kaninunge för hans grupp är just kaninungar. Det värmer mitt mammahjärta otroligt när jag får se honom så glad vid lämning istället för att han ska skrika och försöka krama sig fast i mina ben,

Mina tips för en enklare lämning:

  1. Prata innan, förklara vad som väntar, peppa & prata positivt. Vi pratar varje morgon om att Wiggo ska till dagis, jag frågar vem han vill leka med och vad han vill leka. Han brukar säga att det ska bli superkul & att sen kommer mamma.
  2. Dra inte ut på lämningen. Håll den kort. Det blir bara värre om du stannar kvar och försöker vänta ut att ditt barn ska sluta gråta.
  3. Lämna över till en trygg person. Har ditt barn fattat extra tycke för en fröken försök att lämna till en och samma. Tillslut kommer det kunna gå enkelt att lämna över till vem som helst.
  4. Visa inte dina känslor. Gråt i bilen om det är jobbigt men var glad & peppad inför barnet.
  5. Prata med personalen, kom fram till vilken tid det är enklast att lämna. Vi testade ett tag att jag lämnade vid frukost för att vi inte skulle komma mitt när alla är påväg ut & det kan vara lite rörigt i hallen. Nu fungerar det bra att lämna vid 9 när dem ska ut. Jag pratar då med Wiggo innan vi åker & i bilen & förbereder honom på vad dem ska göra när vi kommer ex "Nu ska ni ju leka ute när mamma lämnar dig så vi går in & tar på dig en väst okej?"

 xoxoEllen

Gillar

Kommentarer