Bli blöjfri - ett sätt som fungerar

Hur får man ett barn att sluta med blöja som inte själv vill?

Denna fråga googlade jag själv säkert 100 gånger under vår resa att få Wiggo blöjfri. Med facit i hand så går det inte enklare att introducera pottan för barnet redan vid 8 månaders ålder som bvc råder till, det går inte alltid enklare för det när det väl är dags. Wiggo introducerades vid tidig ålder men har inte accepterat att vara utan blöja förens nu ca 1 månad innan hans 3 årsdag.

Så hur gjorde vi för att lyckas? Jag vet inte alls om detta är en korrekt pedagogiskt sätt att få barnet att sluta med blöja men det var detta som fungerade för oss. Wiggo visade tydligt att han förstod vad som hände om han kissade/bajsade i blöjan ja han kunde till & med berätta för oss att han just där o då kissade eller bajsade för att sedan be oss byta blöjan. Vi förklarade varje gång att det är bättre att han går på pottan. Han lyssnade inte ändå & fortsatte att göra allt i blöjan så tillslut blev vi ganska besvikna & visade det för honom med & återigen pratade om pottan & belöningen som han själv valt ut - en stor ny traktor som han själv ska få välja i leksaksaffären.

Han började skämmas när han gjorde något i blöjan & bad om kalsonger vid ett tillfälle. Då ändrade vi inställning & vart superpeppade, glada & uppmuntrade till att använda kalsonger & gå på pottan. Första dagarna fick vi tjata o locka om pottan. Tillslut kände han själv när han behövde gå på pottan & det var egentligen så här vi gjorde. Blöja precis när man ska sova på kvällen & kalsonger så fort man vaknar på morgonen.

Vi peppar hela tiden om pottan, om kalsonger & han har fått vara med själv att välja kalsongerna. Vi har även speciella extra roliga böcker vid pottan & vid vissa tillfällen har han fått sitta där med sin iPad också. Det går oftast också lättare om vi sätter oss på toan med när han ska sitta på pottan. Nu går det riktigt bra, det händer lite små kiss-olyckor ibland när han är för inne i leken men annars har det gått över förväntan. Bli blöjfri på tre dagar eller pottkalendern fungerade inte för oss utan det som funkade var att få honom att själv inse innebörden om vad som händer om man kissar/bajsar i blöjan & inte i pottan.

 xoxoEllen

Gillar

Kommentarer

Maloouen
Maloouen,
Tack att det inte bara är vi som tyckte att den boken Inte funkade alls! Min dotter blev blöjfri i somras (strax innan 3 år) när hon själv visade att hon ville kissa ute eller på pottan/toan. Vi försökte ju med boken i våras, men icke. Hon fick bara panik när man gjorde som dom sa. Alltså inte redo än.. Nattblöjan tog vi däremot bort för en vecka sen Och det har givetvis blivit olyckor i sängen, men det hade vi ju räknat med 😊
nouw.com/maloouen
eschutz
eschutz,
Skönt att ni blev av med nattblöjan 👏🏼 Den får vi nog ha kvar ett tag till 🙈
nouw.com/eschutz